Selma Noort kreeg zaterdag 17 september in het Archeon de Thea Beckmanprijs 2016 voor het beste historische kinderboek “De zee kwam door de brievenbus”.

Een deskundige jury onder leiding van universitair docent cultuurgeschiedenis Hubert Slings heeft zich de afgelopen maanden gebogen over een ruim aanbod van oorspronkelijk Nederlandse historische jeugdboeken voor lezers van 12 jaar en jonger. De Thea Beckmanprijs is genoemd naar de in 2004 overleden schrijfster van een groot aantal historische jeugdboeken, waarvan “Kruistocht in spijkerbroek” bij velen bekend is. De uitreiking van de prijs, beschikbaar gesteld door het Archeon, vond traditiegetrouw ook plaats in het Archeon. Tijdens de presentatie van de shortlist van vijf titels werd per boek een animatiefilm getoond, gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academy waarna de winnaar van de Thea Beckmanprijs 2016 bekend werd gemaakt: “De zee kwam door de brievenbus” van Selma Noort (omslag en illustratie: Martijn van der Linden).

Eerder dit jaar al werd dit boek bekroond met de Vlag en Wimpel 2016 door de Griffeljury. In dit boek staat het waar gebeurde verhaal van Lia Soeting die als 8-jarig meisje in Kruiningen, Zeeland, de watersnoodramp meemaakte. Haar verhaal in dit boek wordt inmiddels landelijk gebruikt als aanvulling op de geschiedenislessen op basisscholen (leeftijd 9+).

Het is een wijdverbreid misverstand dat jeugdboeken alleen voor kinderen zouden zijn want jeugdliteratuur is leeftijdloos. Zo wordt dit verhaal ook veel gelezen door (groot)ouders en opvoeders, en andere in het onderwerp geïnteresseerde volwassenen die herinneringen hebben aan de watersnoodramp van 1953. Selma Noort bezoekt dan ook niet alleen scholen en bibliotheken om aan kinderen over haar boek te vertellen, maar zij leest ook voor aan groepen ouderen, waarna herinneringen worden opgehaald.

*Op de foto’s boven: – uitreiking in het Archeon, – met Ria Turkenburg van uitg. Leopold

img_3677