IMG_1844

IMG_1840In maart 1979 schreef ik op mijn achttiende het jeugdboek Ik hoef niet op schoot, over een meisje uit een arbeidersgezin dat thuis aan de aandacht ontsnapte omdat ze, in tegenstelling tot haar broer, eigenlijk nooit voor problemen zorgde. Ik zat toen op de Haanstra Kweekschool (voor kleuteronderwijs) in Leiden, en stond op het punt om eindexamen te doen. Op mijn stageschool in Oegstgeest ontmoette ik die lente Miep Diekmann die de Gouden Griffel had gekregen voor haar peuter/kleuterboek Wiele-wiele-stap. Zij zei, toen ik haar daarom vroeg, dat ik wel werk naar haar mocht opsturen. Na zeven avonden ijverig typen op mijn vaders plastic typemachine stuurde ik mijn verhaal naar haar op. De volgende dag al belde ze me op met de mededeling dat ze een uitgever voor me had gevonden РLiesbeth ten Houten van Leopold.
“Gefeliciteerd, je bent een schrijfster”, zei Miep kernachtig, zoals ze kon zijn. En die zin ben ik natuurlijk nooit meer vergeten.

Na een aantal boeken en tweetal Vlag-en-Wimpel bekroningen schreef ik in 1992 na een periode van rust en bezinning Eilandheimwee, en droeg dat op aan het kind dat ik, zo was mij voorspeld en zo leek het jarenlang, nooit zou krijgen. Toen het boek af was en bij de uitgever lag, bleek ik zwanger. Wat een vreugde na zes jaar wachten!
Het boek werd bekroond met een Zilveren Griffel die mij ontzettend lief werd uitgereikt door Hella Haasse, en ik ontving nog jaren daarna heel wat geboortekaartjes van jonge ouders die hun zoontje (maar soms ook dochtertje) Raven hadden genoemd, naar de hoofdpersoon van Eilandheimwee.
Er kwamen vervolgen op het boek. Eilandkind en Sterreneiland. En na een aantal jaren verscheen de verzamelbundel Raven, de jongen van het eiland.
Alle boeken over Raven werden ge√Įllustreerd door Annemarie van Haeringen.

IMG_1968
De tijd van Eilandheimwee was een mooie tijd waarin kinderboeken nog een redelijk lang leven beschoren was. Zoals Miep Diekmann zei, een half jaar voor haar overlijden in 2017: “Kind, ik heb de mooiste tijd in het kinderboekenvak meegemaakt. Ik benijd je niet, zoals de zaken er nu voorstaan. Ik ben blij dat ik niet in jouw schoenen hoefde te staan.”

Omwille van mijn 40-jarig jubileum, na het verschijnen van een groot aantal kinder- en jeugdboeken van mijn hand, heeft uitgeverij Leopold (een door mij bewerkte versie van) Eilandheimwee herdrukt met een nieuw omslag van Martijn van der Linden en de binnenwerkillustraties gemaak door mijzelf.

Bij Eilandheimwee hoort een klein en sober poppenkastspel voor 5 t/m 7 jarigen, dat ik op verzoek graag op scholen kom laten zien.  Het sprookjesachtige verhaal laat zich voorlezen vanaf 5 jaar, en kan door kinderen van 8/9 jaar zelf gelezen worden.

Met dank aan uitgeverij Leopold voor 40 jaar samenwerking!

IMG_1845