Blij was ik met een eerste reactie van een jonge lezer op mijn nieuwste boek “Oppassen”! (11 t/m 15 jaar) “Het gaat over interessante jongeren, het boeit. Wat je over ze leest zou je niet gauw over iemand te weten komen in het echt. Ik was telkens verrast over hoe ze waren. Ze waren anders dan ik verwachtte. Bijna alsof ik achter hun diepste geheimen ben gekomen. Het voelde ook gevaarlijk. Ik denk dat ik me beter zou aanpassen omdat het gevaarlijk is als je zo eerlijk bent over jezelf. In elk geval op de middelbare school.” En: “Ik vroeg me af of ik anders was geweest als ik zulke vrienden had gehad.”

Dit boek “Oppassen” zou eerst in de zomer en onder een andere titel zijn verschenen bij uitgeverij Leopold. Door omstandigheden is het afgelopen december onder deze titel verschenen en daardoor wellicht aan de aandacht ontsnapt. Dit kan ik natuurlijk niet laten gebeuren, want de hoofdpersonen uit mijn verhaal zijn het waard om kennis mee te maken. Homo of hetero, jongen of meisje – doet het ertoe? Waarom moeten homo’s uit de kast komen en hetero’s niet? Waarom zou je jezelf begrenzen? Waarom moeten mensen gelabeld worden? Je bent een mens en je houdt van een mens, maak het niet ingewikkelder dan het is. Je bent niemand uitleg verschuldigd.
In dit verhaal krijgen de complexiteit van seksuele keuzevrijheid, samengestelde gezinnen, multiculturaliteit, talent, liefde, vriendschap en eigenheid alle aandacht.

voorkant oppassen.jpg

De achterflap geeft spanning over een vermiste oppaskindje weer. Dit was mijn opzet. Ik hoop hiermee dat jongeren het boek zullen pakken en lezen, spanning verwachtend, en dat zij dan (hopelijk) net zo verrast zullen zijn over de inkijk in het leven van de hoofdpersonen als de jonge lezer van bovenstaand citaat.

Achterflap: “Midden in mijn verhaal staat Luca ineens op van het bankje en kijkt zoekend om zich heen. ‘Sammie?’ roept hij. Ik hoor schrik en ongerustheid in zijn stem. Sammie moet in de buurt zijn. Een minuut geleden scharrelde hij nog met zijn kiepautootje tussen de herfstbladeren. Hij is pas twee. Een kind van twee kan niet ver weg zijn.” Nina en haar broer Luca hebben beloofd om op elkaar te passen als hun ouders het weekeinde naar Parijs zijn. Maar dan is er ineens ook oppas nodig voor Sammie, Luca’s oppaskind. Nina besluit met Luca mee te gaan. Twee dagen en twee nachten van huis… Wat kan er nou helemaal gebeuren?

Onderwijstip:

Zoek je een boek om klassikaal te lezen in brugklassen en tweede klassen middelbare school, om over te discussiëren en om eigenheid bespreekbaar te maken – lees dat dit boek en overweeg of het iets is voor je klas.

 

Advertenties