PORTRETTEN:

Naast mijn schrijven wordt schilderen steeds belangrijker. Ik bof enorm met de LIFO op toplokatie in Leiden, waar al mijn werk exclusief en het hele jaar rond wordt tentoongesteld anders was ik misschien wel gestopt met schilderen. Want wat moet je met je eigen zolder vol schilderijen? En dan maar sjouwen van ziekenhuis naar bibliotheek om nog ergens gezien te kunnen worden…

Oefening baart kunst. Niet alleen teken ik weer vaker en veel met houtskool en krijt, ook in het schilderen heb ik een vorm gevonden waar ik me goed bij voel. Zo goed dat ik heb besloten opdrachten voor portret te gaan aanvaarden. Maar nou is niet iedere kop bepaald een uitdaging om te schilderen en voor een foto-achtig schilderij (precies nageschilderd van een (school)foto met veel blote tanden) moet je bij mij al helemaal niet aankomen. Hang dan gewoon die foto op, is mijn advies.

Simpel. Als ik iemand portretteer krijg je een schilderij van jezelf, geen foto dus.

Werkwijze: Ik ontmoet het model, maak geposeerde foto’s, en kies de meest interessante foto. Ik laat van tevoren zien welke foto ik heb gekozen voor een akkoord. Als iemand echt gruwt van een bepaalde kleur in het schilderij, dan houd ik daar rekening mee. Ik werk in principe met olieverf op doek. Een houtskooltekening is ook mogelijk.

Voorbeelden: (zie ook: http://www.selmanoort-art.nl)
– (boven) mevrouw A.M. van A., olie op doek, 60/80 cm
– (onder) Aaron Kok, acryl op board, 30/40 cm

Advertenties